Çağrı Merkezi: 444 0 626

Zekat Hesaplama 2025

Zekat Hesaplama 2025

Zekat Hesaplama 2025 :Zekât, İslam dininin beş temel şartından biri olup, mali ibadettir. Sözlükte "artma, çoğalma, temizlenme" gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak zekât, dinen zengin sayılan Müslümanların mallarından belirli kısmını ihtiyaç sahiplerine vermesidir.Zekât hesaplama, kişinin sahip olduğu mal varlığının (altın, gümüş, para, ticaret malları vb.) nisap miktarına ulaşması ve üzerinden yıl geçmesi şartıyla yapılır. Genellikle malın %2,5'i zekât olarak verilir. Zekât, toplumda sosyal adaletin sağlanmasına, yardımlaşma ve dayanışmanın artmasına katkıda bulunur.Zekât, zayıflar, düşler, borçlular, yolcular ve zekat alabilecek diğer hak sahiplerine verilir. Zekât vermekle yükümlü olmak için kişinin mal varlığının nisap miktarına ulaşması gerekir. Nisap miktarı, altın için 80.18 gram 24 ayar saf altın veya bunun oluşumu eşit olmayan mal varlığıdır. 

Zekât, kişinin nisap miktarına ulaştığı noktadan itibaren yıl sonra güçlendirilebilir. Ancak Ramazan ayında zekât vermek, bu ayın bereketi ve fazileti nedeniyle yaygın gelenek haline geldi. Ramazan dışında da zekât vermek mümkündür, çünkü bu ibadetin belirli ayda yerine getirilmesi şarZekât programlaması, sahip olunan mal varlığı üzerinden yapılır ve genel oran %2,5'tir. Örneğin, 100 grama sahip olan kişi, bunun %2,5'i olan 2,5 gramın zekât olarak vermelidir. Aynı şekilde ticaret malları, nakit para veya gümüş gibi diğer mal varlıkları için de aynı olmaktadır.

Ziynet aksesuarları konusunda farklı görüşler olsa da, ihtiyatlı olmak adına bunların da kablosuza tabi olarak ayrılması önerilir. Günlük kullanımda takı olarak kullanılan altınların zekâta uygun olarak edilemeyeceği, kişinin niyetine ve İslam âlimlerinin görüşlerine göre değişiklik gösterebileceği. Ancak zekanın ruhu, paylaşım ve yardımlaşmanın, hizmetin belirli ellerde kopmasını engellemek için bu tür altınların da zekatı görünümüne uygun görülmesiZekât, ekonomik dengeyi sağlayarak toplumun sosyal adaletinin güçlenmesine katkıda bulunur. Servet sahiplerinin mallarının kısmını paylaşmaları, ihtiyaç sahiplerinin refah düzeyini yükseltir ve toplumdaki dayanışmayı arttırır. 

Yorum Yap
.footer .go-to-top { right: 32px; bottom: 160px; }